Loading

wait a moment

Kort intro til Stormen På Børsen

Fastelavns mandag, den 11. februar 1918 stormede arbejdsløse Børsen i København. De københavnske arbejdere sultede og frøs, mens den danske kapitaliske klasse tjente tykt på at sælge fødevarer til krigen syd for grænsen. I januar havde titusinde af arbejdere og arbejdsløse demonstreret for at få arbejdsløsheds understøttelse. Kun få krav blev imødegået og de arbejdsløse var ikke tilfredse med regeringens endelige beslutning.

Den 11. februar afholdte de arbejdsløses organisation møder i Folkets Hus på Jagtvej 69 og i forsamlingshuset på Rømersgade for at vende regeringens beslutning. Det blev snart besluttet at svare igen med direkte aktion.

Stormen på Børsen er den mest spektakulære begivenhed i den danske syndikalismes storhedstid 1917-1921. Her var den antiautoritære syndikalisme en reel magtfaktor i den danske fagbevægelse og kunne f.eks. i 1918 samle op til 40.000 mennesker i protest mod de anholdelser der skete på syndikalister i kølvandet på Stormen På Børsen. Syndikalisterne var varme fortalere for direkte aktion og syndikalistiske arbejdere og sympatisere lavede i disse år en række aktioner i den ånd. De organiserede alt fra at møbler blev båret op igen, når kongens foged havde smidt folk ud af deres lejemål, til fælles madplyndringer for skaffe mad på bordet. 

Fortællingen om de antiautoritære og revolutionære kræfter i arbejderbevægelsen er siden blevet tysset ned og glemt. Det vil vi med denne demonstration og række andre tiltage og begivender i 2018 rode bod på! Den antiautoritære venstrefløjs styrke har svinget igennem tiden, men har en historie som går mere end 100 år tilbage! 

Følg os på Facebook: