Her har vi samlet en række artikler fra danske aviser og blade fra 1918. Hovedfokusset er artikler, der beskæftiger sig med Stormen på Børsen og retssagerne og solidaritets demonstrationerne der strakte sig over resten af året. I artiklerne er der er mange farverige og spændende skildringer. Frygten eller håbet for at revolutionen er nær, skinner f.eks. klart igennem i mange af teksterne. Det er dog værd at huske på, at dagbladene i endnu højere grad end i dag, var særdeles subjektive. Det var “partiblade”, som fulgte partilinien eller i “Solidaritets” tilfælde var Syndikalisterne propoganda-organ.
Herunder har vi samlet en langrække artikler både fra Syndikalisernes egne publikationer, men også fra den socialdemokratiske og borgerlige presse. De ligger på flickr.com:
Solidariet
143 billeder af Syndikalisernes avis “Solidaritet”. Fokus er på artikler der handler Stormen på Børsen og det efterfølgende retsopgør og solidaritets demonstrationer. Men der er også en række andre artikler, der kan være spændende at læse. I de fleste tilfælde høre artiklen til den forside, som ligger umiddelbart før.
Den Røde Krig
Den Røde Krig var Ung-Socialisternes blad i 1918-1920. Syndikalisternes uoffcielle ungdomsorganisation. Den Røde Krig er merkant mere kritisk overfor Lenin og Boljshevismen end Solidaritet. Og skriver mere eksplicitet om Anarkisme. Artiklerne hører til den forside, som ligger umiddelbart før.
Socialdemokratisk presse
Under Første Verdenskrig opstod en splittelse i den danske arbejderbevægelse. De såkaldte syndikalister brød med den socialdemokratiske forhandlingspolitik og agiterede i stedet for revolution. Den socialdemokratiske presse var derfor yderst, som det kan læses albummet artikler, kritisk overfor syndikalisterne. Læs også tre artikler HER fra Solidaritet der tydeligt viser at hadet var gengældt.
Den borgerlige presse
Er ofte meget malerisk og enten meget kritisk overfor syndikalismen eller hoverende overfor Socialedemokratiet over, at de er ved at miste grebet om arbejderklassen. Her er først én artikel fra Berlingske, hele avisen Københavns dækning og én fra Politiken – alt fra den 12. februar 1918. Der er langt flere artikler i alle aviserne, men de kopier af microfilm vi har taget er i desværre for ringe kvalitet til de giver mening at dele.